PRÆVENTION I OVERGANGSALDEREN

PRÆVENTION I OVERGANGSALDEREN

Spørgsmålet om prævention i overgangsalderen er ikke helt nemt. Så længe der overhovedet er menstruationer, er der også mulighed for ægløsning og dermed for graviditet. Men det faktum, at man først et år efter den sidste menstruation ved, at det var den sidste, gør, at man må beskytte sig, trods manglende blødninger. Det er vigtigt at vide, at de hormoner, man benytter mod gener i overgangsalderen, ikke beskytter én mod graviditet.

Derfor vælger en del kvinder, der normalt har spist p-piller, at fortsætte i nogle år efter, at de har rundet de 50 år, med p-pillerne. Herefter er det muligt at holde en pause for at se, om der kommer menstruation. I ventetiden og de nærmeste måneder, kan det så blive nødvendigt med kondom for at være på den sikre side.

Hormonspiralen er en god mulighed i årene omkring overgangsalderen. Dels fordi det er sikker prævention, fordi det reducerer blødningsforstyrrelserne og fordi kvinder kan få behandling med ren østrogen, hvis de ønsker behandling for hedeture.

Hvis du er usikker på, om du er i overgangsalderen, fx fordi du lige er ophørt med p-piller, kan du få taget en FSH-prøve. FSH-prøven er en blodprøve, der giver en idé om, hvorvidt en kvinde er i overgangsalderen eller ej, men den er svingende og usikker i selve overgangsårene. Høje værdier tyder på overgangsalder.

Hvis en kvinde omkring de 50 begynder at få hedeture og uregelmæssige menstruationer, er det ikke nødvendigt med en blodprøve, da en lav FSH kun vil virke forvirrende, og en høj værdi ikke kan udelukke muligheden for, at der om en måned kommer en ægløsning med efterfølgende menstruation.

Den kan benyttes hos meget unge kvinder, der pludselig ikke har menstruation, for at se, om det er en meget tidlig overgangsalder, eller hos en +50 år kvinde, der efter nogle måneders p-pille pause vil se, om hun er i overgangsalderen.