KROPPEN I FORANDRING

KROPPEN I FORANDRING

Den naturlige overgangsalder
At kalde noget for en ‘naturlig’ overgangsalder forleder en til at tro, at forløbet skulle være ens for alle kvinder. Det er det selvfølgelig ikke. Alle kvinder kommer godt nok i overgangsalderen, hvis de lever længe nok, gennemsnitligt omkring 51-års alderen. Men perioden opleves yderst forskelligt, afhængig af de konkrete symptomer, som varierer fra kvinde til kvinde, men også påvirkes af kvindernes og omgivelsernes forestillinger og forventninger.

Denne forskellighed har givet grobund for mange myter om overgangsalderen. Mange af de tegn på kropslige forandringer, der naturligt kan dukke op i midtlivet, har i perioder været tilskrevet overgangsalderen.

På et tidspunkt var listen så lang som 2-300 symptomer. Men heldigvis er de tider forbi, hvor alle forandringer blev puttet ind under hatten med overgangsalder.

Tilbage står tre klassiske symptomer, som med sikkerhed kan tilskrives overgangsalderen og faldet i østrogen:
– Blødningsforstyrrelser
– Hede/svedeture
– Slimhindeforandringer

Andre symptomer kan optræde, fx søvnmangel og koncentrationsforstyrrelser, men det er oftest en følgevirkning af de klassiske symptomer. Fx kan man vågne gentagne gange pga. nattesved. Eller pga. helt andre ting, der sker i livet.

De klassiske symptomer

Blødningsforstyrrelser
Nogle få kvinder vil opleve, at menstruationen bare stopper uden videre – og et år efter den sidste menstruation kan man konstatere, at “det var det”.

Men de fleste har en eller anden form for uregelmæssighed – i gennemsnit i de sidste 3 års tid, inden menstruationerne helt ophører. Det skyldes, at der jævnligt er menstruationer uden forudgående ægløsning, og dermed uden hormonel styring. Menstruationerne kommer i hop og spring og med forskellig styrke – ofte ret kraftigt.

Det er ikke ualmindeligt, at blødningerne aftager lidt i nogle dage, før det starter med fuld styrke igen. Nogle gange kan der gå 14 dage mellem, andre gange 8 uger.

De kraftige blødninger kan medføre jernmangel og træthed pga. lav blodprocent, andre oplever mest at

det er irriterende at miste menstruationernes regelmæssighed og forudsigelighed, mens andre igen henvender sig, fordi de er bange for at fejle noget alvorligt (se nedenfor).

Hede/svedeture optræder hyppigt i tiden før den sidste menstruation og kan fortsætte i flere år herefter – hyppigst er det dog mest udtalt året efter den sidste menstruation.

Hedeturene er en få minutters kraftig varmefølelse, der spreder sig fra ansigt og hals ud i kroppen. De forsvinder lige så hurtigt, som de kommer og kan komme alt fra en sjælden gang til 30-40 gange på en dag.

Svedeturene optræder ikke hos alle, men hos nogle kvinder, hvor hedeturene er kombineret med en kraftig svedtendens. Typisk vågner disse kvinder om natten og er drivvåde og må op og skifte sengetøj. Det er især de sidstnævnte, der føler sig generede i en grad, at de ønsker en forbigående behandling.

Slimhindeforandringer i skede og urinveje
Hvor blødningsforstyrrelserne optræder i årene lige før den sidste menstruation, og hedeturene er mest udtalt lige efter, så dukker slimhindeproblemer op hos nogle (ikke alle!) 2-3 år senere.

Den manglende østrogenpåvirkning betyder, at slimhinderne bliver atrofiske, altså tyndere og glattere at se på, hvilket man kan observere, når man fx. tager en smear-prøve.

For mange har det ikke nogen betydning, livet – også seksuallivet – går videre som før. Men andre får problemer med hyppige blærebetændelser og svie ved samleje. Det sidste især, hvis man ikke har regelmæssig sex, som fx. hvis en kvinde får en ny samlever efter nogle års pause i samlivet. Her er det vigtigt at tænke på mulighed for lokalbehandling! (se nedenfor), men ellers gælder det gamle råd ”Use it, or loose it” – det gælder også for skeden.

Selv om mange oplever de nævnte symptomer, er det dog de færreste, der oplever det som en stor belastning i hverdagen. En gammel tommelfingerregel siger, at en tredjedel af alle kvinder stort set ikke mærker noget, en tredjedel mærker symptomerne, men synes, de er til at leve med og en tredjedel har ganske udtalte gener. Selv om det ikke er eksakte tal, giver det dog en god fornemmelse af, hvor forskelligt perioden forløber.