BEHANDLING

BEHANDLING

Selv om mange kvinder hverken har behov eller ønske om at stare behandling, så kan symptomerne nogle gange blive så udtalte, at der er behov for at starte hormonbehandling.

Hede/svedture er hyppige, og ikke nødvendigvis noget, man behøver behandling for. Men nogle, og især dem, der vågner gennemsvedte om natten, kan have behov for at prøve om  behandling med østrogen hjælper.

Hvis man har sin livmoder, skal behandlingen kombineres med gestagen eventuelt i form af en hormonspiral. Det første år efter sidste menstruation gives typisk et præparat, der giver en månedlig blødning (sekvensbehandling). Efter et års tid kan man overveje at skifte til en blødningsfri behandling (kombinationsbehandling).

Blødningsforstyrrelser i overgangsalderen kan afhjælpes med en  behandling med et rent gestagenpræparat, fx behandling i 10-12 dage, hvorefter der kommer en menstruationslignende blødning. Hvis man så tæller frem i kalenderen, kan man starte næste behandling på 15. dag og således få noget der ligner en normal cyklus.

Alternativet er en hormonspiral, som har flere fordele frem for hormonpillerne: Den giver sikker prævention og kan bruges som gestagenkomponent, hvis man ønsker østrogenbehandling for hedeture på et senere tidspunkt og så giver den færre bivirkninger end pillerne.

Der er også mulighed for kirurgisk behandling af de kraftige blødninger.

Slimhindeforandringerne behøver ikke behandles, hvis de ikke giver problemer. Men hvis der er smerter ved samleje, eller hyppige blærebetændelser, kan det anbefales at benytte lokalbehandling med østrogen.

Slimhindeproblemerne kommer ofte først flere år efter den sidste menstruation, og mange tænker ikke over sammenhængen med overgangsalderen, og har måske sagt nej til hormonbehandling. Men selv om man ikke ønsker piller eller plastre, er der en god hjælp at hente i lokalbehandling, som i princippet kan fortsætte hele livet

Der findes flere slags præparater, der kan bruges: vagitorier (stikpiller til skeden), creme, vaginalindlæg (ring) eller vaginaltabletter. De er stort set lige effektive, men kan have forskellige fordele og ulemper.

Ikke alle må få hormoner
Den vigtigste grund til at man ikke må få hormoner, er brystkræft og øget risiko for blodpropper i benene. Risikoen for brystkræft er størst ved kombineret østrogen og gestagen behandling, østrogen alene ser ikke ud til at have samme negative virkning.

Hvor længe skal man fortsætte?
Typisk fortsættes behandlingen i 1-2 år, før der gøres udtrapningsforsøg.